Ervaring met een herstelacademie

Mensen met psychische- of verslavingsproblemen kunnen al meerdere jaren terecht bij een zogeheten herstelacademie in de buurt (in Zwolle b.v. Focus). Bij een herstelacademie werken geen therapeuten maar ervaringsdeskundigen. Mensen voelen zich daardoor ook vaak veilig. Een herstelacademie wordt vaak volledig gerund door ervaringsdeskundigen. De bezoekers krijgen er geen behandeling maar kunnen wel cursussen volgen om zélf aan hun herstel te werken. En dat slaat de laatste jaren echt aan. “Ik voel me veel zelfverzekerder”, zegt een deelneemster. 
 
De 38-jarige Linde uit Zwolle maakte ruim vierentwintig jaar geleden kennis met de geestelijke gezondheidszorg nadat ze op haar 14e uit huis werd geplaatst.  
 
“Ik had een moeilijke jeugd. Mijn moeder kampte onbewust met psychische problemen. Op een gegeven moment werd ze erg agressief, zowel fysiek als verbaal en voelde het thuis allemaal erg onveilig.” Ondanks deze valse start, kreeg Linde haar leven weer aardig op de rit. Ze vond werk als kassa-medewerkster bij een Duitse supermarktketen en trouwde.  
 
Echter na een jaar of tien ging het alsnog mis. “Ik raakte in een burn-out en zware depressie  met als gevolg daarvan psychische klachten waar onder angsten. Ik raakte verslaafd aan coke en GHB, ontwikkelde borderline en kreeg ook last van een dwangstoornis”. De baan die ze had als kassa-medewerkster, raakte ze kwijt en haar huwelijk strandde. “Ik heb in deze trieste tijd veel klinieken van binnen gezien. Ik was al een behoorlijke tijd lang in behandeling bij de ggz, echter dat stopte. Ik was volgens hen al behoorlijk hersteld en eigenlijk konden ze niets meer voor mij doen. Toch kampte ik nog wel met de dwangstoornis die zich voornamelijk uitte in smetvrees.  
 
Vandaag de dag heb ik wel wat minder last, echter ik heb het idee dat het nog niet allemaal “klaar” is en voel nog een behoefte aan ontwikkeling.” Linde haar begeleider wees haar een keer op de herstelacademie. “Is dit niet iets voor jou?” “Ik keek op de website en heb me maar gelijk aangemeld. Toen ik de herstelacademie (in dit geval in Zwolle) binnen liep, voelde ik me enorm zenuwachtig en toch na een half uurtje voelde ik me ook enorm op mijn gemak”. 
 
Dit heeft volgens Linde van alles te maken met de ervaringsdeskundigen die er werken. Ze hebben volgens Linde niet allemaal precies dezelfde ervaringen. “Al snappen wel heel goed wat je doormaakt. Ervaringsdeskundigen staan daardoor dichter bij mij dan iemand van de GGZ”, aldus Linde. “Het is fijn dat er ook een herstelacademie bestaat, naast de professionele zorg, want je hebt ze allebei nodig, als betrouwbare bakens, als veilige havens, in de woelige zee van het leven.” 

Linde (dit is niet haar echte naam)